Onko kurssin valmiissa blogiaiheissa matkailuun liittyviä aiheita?


Muistelen että jotain matkailuun liittyvää aihetta listassa saattaa olla. Lista on kuitenkin tehty jo vuosi sitten. Kannattaa ajatella asia niin, että listan avulla löydät isomman aihealueen (esim. matkailuautoilu), jota voit sitten itse vielä tarkentaa (esim. matkailuautoilu pienten lasten kanssa).

 


Sopiiko kurssi jos tavoitteena on tehdä kansainvälistä blogia?

 

Periaatteessa kurssi sopii myös jos tavoitteena on tehdä kansainvälinen blogi sillä kurssilla käydään läpi samat perusideat, mitä menestyvässä blogissa on hyvä olla. Yleisesti ottaen tulojen hankinta blogin kautta toimii myös melko samankaltaisesti niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Toki joitakin eroja voi olla, mutta meillä ei ole niistä valitettavasti kokemusta. 

 


Hei! Olisin ehkä kiinnostunut tulla mukaan blogikurssille, mutta minulla on kysymyksiä. Teenkö sitä kokonaan kotona? Tulevatko materiaalit sähköpostitse? 


Kyllä, tämä on tosiaan verkossa toteutettu kurssi, eli opiskelet sitä omaan tahtiin oman kodin rauhassa. Kurssimateriaalit löytyvät kurssialustaltamme osoitteessa www.tiiakonttinen.fi/oma-tili, ja lähetämme sinulle käyttäjätunnukset ja salasanan kurssialustalle sen jälkeen kun olet ostanut kurssin. 



Haluaisin kirjoittaa blogia ruotsiksi (olen suomenruotsalainen ja oma suomenkieleni ei ole niin hyvä että uskaltaisin kirjoittaa suomeksi). Onko se ok?


Ruotsinkielinen blogi on ok, muistathan vain että blogi on nimestä lähtien ruotsinkielinen. Eli ei kannata sekoittaa esim. englantia tai suomea ja ruotsia keskenään <3

 

 

Mitä kuvan pakkaamis/pienennysohjelmaa olet käyttänyt tai mitä ilmaista ohjelmaa suosittelet?


Kuvien muokkaamiseen suosittelen PicMonkey ohjelmaa, ja pakkaamiseen sopii esimerkiksi TinyPNG. :)



Olen vasta suunnittelemassa tulevaa blogia. Blogin ideana olisi saada lukijoita ja mahdollisia tulevia asiakkaita jo blogiin ennen yrityksen perustamista. Nyt kuitenkin mietin, että onnistuuko perustetun blogin siirtäminen myöhemmin tulevan yrityksen nettisivuille helposti vai miten asia kannattaisi toteuttaa? En ole vielä aloittanut blogia, kannattaako se perustaa puhtaasti blogialustalle vai heti alustalle jonne voi myöhemmin luoda yrityksen nettisivut? 


Blogi kannattaa ehdottomasti perustaa jo valmiiksi sille pohjalle/alustalle jonne haluat yrityssivut joskus tulevaisuudessa perustaa, esimerkiksi Wordpress.org alustalle. Näin saat jo etukäteen blogin avulla mahdollisuuden nostaa Google näkyvyyttä ja nousta hakutuloksissa korkeammalle.



Sain ladattua ilmaisen oppaan mailchimp palveluun. Tarvitsenko tähän tietosuojaselosteen ja pitääkö se tehdä itse ?


Jos ihmiset liittyvät sähköpostilistallesi niin tarvitset sekä rekisteri- että tietosuojaselosteen.

Eli kyseessä on silloin sähköpostilista, viet liittyjän tietoja Suomen rajojen ulkopuolelle (Mailchimp), jolloin tilaajalla on oikeus tietää mihin tiedot viedään ja miten niitä käytetään.


Rekisteri- ja tietosuojaseloste on tehtävä itse tai toinen vaihtoehto on palkata siihen ihan lakimies se tekemään. Mallia voit ottaa minulta mutta tekstiä ei saa kopioida suoraan <3

 


Minulle on epäselvää, tarvitseeko blogisivuni tietosuojaselostetta. Lisäksi sivuillani on ota yhteyttä- lomake, tarvitseeko siitä tehdä rekisteriselostetta?

 

Evästeet sisältävät pienen määrän tietoa sivuston vierailijoista ja yleensä ne keräävät tietoa mukaan lukien esimerkiksi IP-osoite, mistä sivuille tullaan ja mitä siellä tehdään. Rekisteri- ja tietosuojaseloste pitää tehdä jos sivuillasi kerätään asiakkaasta tietoja, vaikka vain sähköpostiosoitteen verran. Tässä tapauksessa se on siis ehdottomasti suositeltavaa ja malliesimerkkejä löydät helposti Googlen kautta. Voit tehdä linkin selosteeseen esimerkiksi sivuston alapalkkiin, josta se löytyy aina helposti. 

 

Tässä vielä muutama linkki, joista voisi olla sinulle apua.

 

https://www.tiiakonttinen.fi/tietosuoja-tarkistuslista

 

Lakimies kirjoittaa tietosuojasta: https://ingakoskinen.fi/

 

https://www.tiiakonttinen.fi/top-10-postausta-gdpr-tietosuoja-asetuksesta/  

 

 

Rekisteriselostetta et tarvitse, jos et aloita sähköpostilistan keräämistä nyt saman tien.



Olen yrittänyt saada synkronoitua Google Search Console- työkalusi verkkokurssin mukaisesti. Osaatko auttaa, miten saisin tämän tehtyä onnistuneesti?


Hei, kannattaa käyttää jotain toista tapaa vahvistaa sivusto. Kannattaa yhdistää Google Analytics ja Search Console, se on helpoin.

 


Ehtisitkö vilkaisemaan blogiani…?

 

Valitettavasti tällä hetkellä minulla ei ole mahdollisuutta tutustua jokaisen blogiin, sillä saan näitä pyyntöjä useamman päivittäin.

 


Hei, tiedätkö voiko Google Analyticsin lisätä Wix kotisivuihin?

 

Käytämme pääasiassa Wordpress alustaa, joten Wix alustasta minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta ja en voi valitettavasti tässä asiassa auttaa. Suosittelen tarkistamaan asian Wix:in omilta sivuilta. <3

 

 

Olen nyt jumahtanut tuohon tekniseen puoleen. En tiedä onko sinulla videoita siitä, miten se blogin ulkoasu yms luodaan.


Minulla on Wordpress-alustalle 40 kpl tutorial videoita tarjolla, jos blogin on perustanut tai perustaa minun affiliatelinkkini kautta Bluehostille.

 

Jos blogin on ennättänyt jo perustaa, tutorial-videot saa ilmaiseksi jos tulee mukaan tälle kurssille https://tiiakonttinen.fi/uusi-oikopolku-bloggaamisen-aloittamiseen-verkkokurssi/

 

Tai sitten videot voi ostaa erikseen täältä: https://tiiakonttinen.fi/tuote/wordpress-tutorial-videot/

 

 

Meneekö minulta maksuja jos mainostan Facessa yrityksen sivulla, en henkilökohtaisella? 

 

Facebookin business sivu on maksuton. Jos mainostat tai esittelet tuotteitasi Facebook business sivuillasi esimerkiksi tekemällä postauksia, on sekin ilmaista. 


Jos haluat mainostaa tuotteitasi ja postauksiasi Facebook Adsin kautta, se maksaa ja tuolloin päätät itse kuinka paljon Facebookin mainoksiin haluat sijoittaa.

 


Tiialla on blogissa tekstin lomassa linkkejä hänen muihin teksteihin esim. Lue myös... Voiko nämä linkit kopioida suoraan muista omista blogitekstien kestolinkeistä ja liittää tekstin joukkoon?

 

Blogitekstien lomaan laitetut "lue myös" -linkit voit valita sen mukaan mikä toinen blogipostaus sopisi linkattavaksi kyseiseen postaukseen. Ja voit liittää nuo muiden blogipostausten linkit blogipostauksen tekstin joukkoon.

 


Sivustoni ei ole WordPress- pohjainen ja miettinyt jo pitkään, josko sen lakkautan ja aloitan uuden. Voiko vanhan sivun purkaa mutta säilyttää domain nimi ja tehdä sitten WordPress pohjalle uusi.

 

Domainin säilyttäminen onnistuu. Yksi vaihtoehto on ottaa suoraan Zoneriin yhteyttä ja kysyä heiltä, pystyykö he siirtämään sivuston ja vaihtamaan alustan. Alustan vaihto voi maksaa hieman mutta kannattaa pyytää ihan virallinen tarjous. Mulla ei ole valitettavasti ohjeita siihen, miten sivuston alustan voi vaihtaa mutta domainin pitää edelleen. Mutta tiedän että se on joka tapauksessa mahdollista <3

 

 

Olen alkanut miettimään digiyrittäjyysasioita. Mistä tulisi ihan ensimmäiseksi aloittaa? Mitä kaikkea ennen pilottia pitää suunnitella vai kannattaako vain kokeilla "kylmiltään" ensin ideaansa ilmaiseksi? Vai ensin alkaa miettimään liiketoimintasuunnitelmaa tms.  Onko tästä sinulla kirjaa/opasta?

 

Hienoa kuulla että digiyrittäjyys kiinnostaa sinua.

Ensin kannattaa ehdottomasti miettiä liiketoimintasuunnitelmaa ja sitä kuinka sen pystyy muuntamaan digitaaliseksi. 

 

Ihan ensiksi suosittelen sinua myös lämpimästi tutustumaan kirjoituksiini aiheesta täällä: https://tiiakonttinen.fi/category/digiyrittajyys/

 

Kun tiedät paremmin mitä tarkalleen ottaen haluaisit tehdä ja tarjota asiakkaille, oli se sitten verkkokurssi, digituote tai jokin muu palvelu, meidän on helpompi löytää sopiva opas tai kurssi juuri sinun tarpeisiisi. <3

 


Latasin WordPress.comin. Ja huomaankin että nythän en pysty hyödyntämään sinun askel-askeleelta ohjeitasi (joita siis tarvitsen edetäkseni)!  

 

WordPress.org on alusta jota itse käytän ja jota suosittelen koska silloin sinä omistat sivuston ja sen hostingin. Käyttääksesi WordPress. org alustaa, tarvitset lisäksi palvelimentarjoajan eli hosting tarjoajan (kuten esim. Bluehost). Ohjeeni koskevat nimenomaan blogeja jotka on perustettu WordPress.orgin kautta. 

 

Jos sinulla on ostettuna uusi domain, mutta ei vielä sille sivuja, voit ostaa domainille hosting palvelun ja sitä kautta ladata myös WordPress.org ohjeideni mukaan. Jos olet hankkinut WordPress.com blogin jolloin he hoitavat hostingin, silloin suosittelen lämpimästi tutustumaan WordPress.comin sivuilla oleviin ohjeisiin ja tukeen.

 


Minulla on useampi aihe, joista voisin kirjoittaa. Kannattaako lyödä kaikki yhteen vai teenkö kaksi eri projektia ja blogia? Vai pitäisikö olla yksi joka jakautuu kahtia alasivujen kautta?

 

Yleisesti ottaen blogi/sivusto kannattaa rakentaa jommalle kummalle kohdeyleisölle.Tässä tapauksessa suosittelisin ehdottomasti rajaamaan aihealueen jompaankumpaan aiheeseen tai tosiaan tehdä kaksi kokonaan erillistä projektia. Itse kirjoitan sekä bloggaajille että yrittäjille ja voin sanoa, että se on oikeasti todella haastavaa välillä. Lukijamäärä heittelee laidasta laitaan ja toisinaan saan palautetta tästä. Tarkka aiherajaus on erinomainen tapa erottua muiden blogien ja sivustojen joukosta, ja mahdolliset yhteistyöhankkeet eri brändien kanssa ovat helpompia koska yleisö on tarkasti rajatttu ja kohdennettu. Eli henkilökohtaisesti ottaisin näistä aiheista vain yhden ja rakentaisin blogin sen ympärille. Ensin kannattaa toki aina selvittää onko aiheella kysyntää ja millaisia kysymyksiä asiakkailla/lukijoilla on valitsemastasi aiheesta. Niistä saat sitten myös helposti listan aiheita, joista kirjoittaa.

 

Tässä vielä joitakin linkkejä sivujeni artikkeleihin, joista voisi olla sinulle hyötyä:

 

https://tiiakonttinen.fi/category/aloita-bloggaaminen/ 

https://tiiakonttinen.fi/category/digiyrittajyys/ 

 

 

Tutorial videossa 1/7 "näin valitset oikean osoiterakenteen" on ladattu lisäosa, mikä sen nimi on? Minun sivuni näyttää nyt ihan erilaiselta. Tai sitten en muuten vaan ymmärrä :)

 

Jos tarkoitat All in One SEO Packia, siitä lisäosasta sinun ei tarvitse välittää. Sitä ei suositella enää käytettävän. Sen sijaan suosittelen lataamaan ilmaisen Yoast SEO lisäosan.

 

 

Hei, blogin perustaminen tuntuu ylivoimaiselta. Siihen menee liikaa aikaa. Haluan kyllä edelleen aloittaa bloggaamista, mutta WordPress on minulle liian hankalaa. 

 

Jos blogin tekninen rakentaminen tuntuu ylivoimaiselta, voit ilman muuta peruuttaa sen ottamalla yhteyttä suoraan Bluehostille heidän chatinsa kautta ja pyytää rahat takaisin. Vaihtoehtoina sen jälkeen on aloittaa blogi joko Bloggerissa tai Wordpress.comissa.

 

Videot voivat näyttää erilaiselta, jos et ole vielä ladannut "Disable Gutenberg" lisäosaa, jota minä itse käytän. Tämä ei ole pakollista, mutta itse tykkään siitä classisesta wordpressistä kuin siitä uudemmasta. 

 


Olen päivittänyt nyt harvemmiin blogisivuani ja nyt huomasin että blogitekstit eivät näy sivulla, niiden pitäisi näkyä etusivulla ja blogi-sivulla erikseen mutta sielläkään ei näy. Missä voi olla vika? En löytänyt edes tukichattia tai sähköpostisivua josta voisin kysyä neuvoa joten nyt hädissäni kysyn sinulta.

 

Ongelma saattaa johtua siitä, että blogitekstit eivät voi olla kahdessa eri paikassa (etusivulla ja blogisivulla) yhtä aikaa. WordPressin asetuksissa pitäisi olla vaihtoehto josta voit valita joko etusivun tai blogisivun. Kokeile ratkaisisiko se ongelman. 

 

Jos et ole sitä vielä tehnyt, suosittelen myös lämpimästi liittymään Facebookin WordPress ryhmään. Sieltä saa usein kullanarvoisia vinkkejä ja neuvoja eri tilanteissa.  <3